måndag 18 januari 2016

VINTERSPORT I MIN UNGDOM...

HEJ. Ja, nu är det vinter även här i Malmö-trakten. På 40-talet var det ganska stränga vintrar här i söder, och då var det skridskoåkning som gällde, vi hade våra Pildammar som var frusna långa tider,Hästhagen i Kungsparken, fotbollsplaner spolades och vår kanal var också tillfrusen, ja möjligheterna var många. Alla hade ju inte råd med skridskor av bästa sort, det fanns dock billigare sådana. 3 sorter fanns: helrör med sko, halvrör, som var utan sko, här fick man använda sina egna kängor, sist hade vi fattigmansskridskor s.k sillarör, som var svåra att fästa på skor och  på stövlar, ramlade ofta av, jag tror namnet blev till då skridskon försvann i en vak ner till sillen. Men kul hade vi, en rolig och romantisk grej var då man åkte upp bakom en flicka och förde henne en bit på isen, kunde ibland bli lite bråk om det var fel fjälla man tog tag i. Jag tror många träffade sin blivande på detta sättet.
Det var härliga tider, var gratis, det enda var att man ibland köpte en varm korv.
STIGGE, som ni ser åka längst bak på bilden


 som

3 kommentarer:

 1. Vilket trevligt minne, Stig! Jag minns mina första skridskor som var halvrör. Sedan fick jag konståkningsmodell och gick i skola.
  Sent i livet skaffade jag även hockeyrör. De kan man åka snabbare på både framåt och baklänges och göra tuffa tvärvändningar med!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja, när det blir "riktig" vinter som nu då kommer minnena upp från en svunnen tid. Nu njuter vi av det och hoppas på att sommaren följer upp med fint varmt väder och nya minnen.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Trevlig nostalgi berättelse.Kommer ihåg
  att min mamma(100 år) har berättat om pildammsparken och de stränga vintrarna
  under krigsåren.
  Mvh:Hallandskusten

  SvaraRadera