måndag 19 december 2011

Gammaldags Jul !

Hej. Så går det med stormsteg till den stora dagen med det traditionsenliga julbordet. Jag skall här berätta  något om min barndomsjul. Vi var ju en familj som bestod av mor, far och 9 syskon. Min far hade restaurang och lille julafton samlades vi där tillsamman med min farbror och hans trolovade, de hade själv inga barn, men hade med sig en stor säck med massor av julklappar till mycket stor glädje för oss alla. Vi åt där en liten julmiddag. På själva julafton var vi hemma i vår ganska trånga lägenhet och åt vårt julbord med allt vad det innebär. Min far var väldigt förtjust i hel ansjovis på burk, han åt den i regel alldeles själv. Min mor tog en halv snaps och blev fnittrig hela kvällen. Vi hade gran med levande ljus och tände julbloss. Till dessert serverades min mors berömda klenor, kända vida omkring, och även hennes mandelmusslor var superba. Julklapps utdelning med "riktig jultomte", lite lekar och till sist frukt. Se det var en härlig julstämning. Juldagen gick i vilans tecken med undersökning av julklapparna. Den dagen var ju helig på den tiden, inga nöjen och reor.  Lite nostalgi men jag kunde inte låta bli att berätta om denna dag, som var så spännande för oss barn.
Vi hörs igen.  Stigge

7 kommentarer:

 1. Själv åt jag massor av brun-kål när jag var grabb. Jag tror det har något med mitt namn att göra. Härlig blogg, Magnaten. De där klenorna som din mor bakade skulle man gärna sätta tänderna i!

  SvaraRadera
 2. Min mamma bakade också klenor,underbart gott!!!
  Jag själv bakade igårkväll mandelmusslor.Ett måste
  till julafton,med grädde o sylt i.
  Tack! för en fin berättelse.
  Mvh:Mio

  SvaraRadera
 3. Spännande att höra om hur ni syskon firade jul tillsammans! God Jul på dig!
  Hälsningar Ulrika

  SvaraRadera
 4. Dem kakorna var goda Magnaten, till och med en ungdom som jag kommer ihåg mormor Johannas tummade mandelmusslor. Julgranen hade hon också bra pli på, i mitt minne stog den alltid så långt in i januari att den slog nya skott (hon vattna nog den 10 gånger om dagen).
  God Magnat Jul!

  SvaraRadera
 5. Nu har jag precis ätit ris á la malta. Jag fick mandeln och mandelgåvan som var en chokladask. så nu e det "madaslag". God Jul!

  SvaraRadera
 6. Jag har hittat din mors formarna till mandelmusslorna! Ett arv i flera led som fört dem till Bjärred. Även en uppsättning pepparkaksformar som säkert var hennes även dem.
  Nu skall vi bara hitta receptet, så vankas det nybakat från gamla tider.

  SvaraRadera
 7. Hej Jens. Kul att du har hittat de gamla formarna. Då kan vi vänta en sändning till nästa jul. God fortsättning och hälsa din familj.
  Stigge

  SvaraRadera