söndag 27 mars 2011

Matkultur

Hej. Matvanor har ju ändrats en hel del under den tid som jag har levat. I min ungdom var det hemlagad husmanskost som gällde. Köttbullar, kåldolmar, bruna bönor med fläsk, rabbemos, ärter med fläsk. På söndagarna i regel en stek, ox-eller fläsk. När vi någon gång gick ut en söndag serverades ofta stekt kyckling med pressgurka. På vardagarna blev det ibland en lunch på en av de många mjölkbarerna som fanns. De serverade nästan uteslutande den husmanskost jag har nämnt ovan.
Numera finns ju ett otal nya rätter , inte minst på de utländska restauranger som dykt upp.
Folk reser ju en hel del nu förtiden och får smak på den mat som finns i ex. Thailand, södra Europa m.fl länder.
För att inte tala om de massor av kokböcker som ges ut varje år och alla TV-program och radioprogram som har mat på programmet.
Jag förstår bara inte hur folk hinner med att laga dessa ofta ganska komplicerade rätter. Antagligen blir det på helgerna.
Själv har vi turen att bo vägg i vägg med vår sonson David och hans flickvän Maria. Vi skiftas ofta om att bjuda varandra på middag. Mycket praktiskt.
I vårt avlånga land finns det många olika s.k nationalrätter, ex kroppkakor, pitepalt m.fl.
Den mest extrema maträtten är väl surströmming. Vi har ett norrländskt par som bor granne med oss och han följer verkligen traditionen. De åker som tur ner till sin fritidstuga på Österlen för avnjuta
 "delikatessen". De påstår att deras grannar dras dit för att avnjuta doften, men i själva verket är det så att ett stort område runt deras stuga är avspärrat med varningsplakat.
Ett annat fall påstås ha hänt i ett hyreshus i Tyskland någonstans ,där ett norrländskt sällskap hade firat med "delikatessen" på balkongen. Det blev full utryckning med polis,ambulans. Någon hade anmält att det troligen låg en död människa i huset och ruttnade.

Det var mycket om mat, min livrätt är kålpudding.
hälsningar Stigge

11 kommentarer:

 1. Fläsk måste vara en av världens godaste maträtter. Surströmming däremot är totalt onödigt då man får utstå dendär hemska doften och strömmingen smakar egentligen bara salt.

  SvaraRadera
 2. Lax, ostron, torsk och sill, fast inte rutten utan stekt eller inlagd - det är grejer det.

  SvaraRadera
 3. Min livrätt är kalvbräss.

  SvaraRadera
 4. Surströmming både smakar och luktar gott.....:-)

  Får man dessutom strömming med rom i så är lyckan total. Jag tror du aldrig har smakat riktigt god surströmming. Man ska äta fjolårets inläggning för den är mycket fastare och godare i smaken. Så det så.....:-)

  SvaraRadera
 5. Min favorit är Jausen, en österrikisk delikatess som består utav rökt speck, korvar och andra läckerheter!

  SvaraRadera
 6. Hahaha, jag håller med föregående talare!

  SvaraRadera
 7. Själv föredrar jag en riktigt välluad ål!

  SvaraRadera
 8. Eftersom vi är jämngamla kan jag hålla med Dig att det ibland har blivit en överdrift i form av nya rätter från utlandet, men många gånger är det bara en modenyck.
  Själv är jag uppväxt inom branchen och har själv arbetat som ägare till olika former av matställen. Sista åren var jag komunanställd och förestod ett Centralkök med en kapacitet omkring 5.000 portioner per dag.
  Trots alla kokböcker som kommer ut varja år, så tror jag att det fortfarande är vår husmanskost som gäller. Till helgen köpte jag en Picknickbog och gjorde en vanlig "Söndagsstek"
  Sen måste jag erkänna att jag älskar surströmming men har inte kunnat njuta av denna delikatess sedan jag sålde fritidshuset

  SvaraRadera
 9. Min livrätt är vegetarisk ärtsoppa. Med pannekakor efter såklart! Anna

  SvaraRadera
 10. Hej! Ja visst finns det förfäligt många nya maträtter, som är kul att prova på, men svensk husmanskost tycker jag bäst om. Kålpudding älskar jag också, surströmming en favoritdelikatess, håller med Cicki, luktar och smakar gott! Inger

  SvaraRadera
 11. Hej! Visst känns maten igen.Man är ju faktiskt
  uppfödd med husmanskost.Särskilt fisk,som barn
  fick jag det 2 ggr i veckan.Det kom en man cyklandes med en låda framtill och där låg fisk
  i isbitar,detta var i Beddingestrand föräldrarnas
  sommarställe.
  Mvh:Mio

  SvaraRadera